Wanneer de kreet ‘bij de loodgieter lekt thuis de kraan’ over tafel gaat dan kijken we meestal naar een ander, in plaats van onszelf. Deze week ontdekte ik, mede door een goed gesprek met Wavemaker co-auteur Hans, dat ik erg goed ben in het delen van kennis, maar wanneer iemand wilt weten waar ik uniek in ben en waar ik hem of haar mee kan helpen, dan is dat een stuk lastiger te vinden. Dus heb ik mijn persoonlijke website op de schop genomen om ook mijn eigen profilering helder op de kaart te zetten. Hij is nog under construction, maar feedback is welkom!

’Airbnb buigt onder druk’ | Telegraaf.nl

De relatie tussen Airbnb en de staat New York staat op scherp: een nieuwe wetsvoorstel ligt op het bureau van de gouverneur om het aanbieden van een volledig huis of appartement op Airbnb te verbieden op straffe van forse geldboetes. Airbnb heeft intussen een charme offensief ingezet, waarbij het haar gebruikers mobiliseert om via mail en sms protest aan te bieden. Ook is Airbnb met een tegenvoorstel gekomen, meldt het NRC:

“De belangrijkste nieuwe regels die Airbnb voorstelt, zijn een online registratie van iedere ‘host’ in de staat New York en een verbod om per 1 november meer dan één woning in de stad aan te bieden op de site.”

Dus wat De Telegraaf als ‘buigen’ omschrijft valt in mijn beleving wel mee. Of tegen.

Al met al dus nog niet wat de overheden zo graag willen: inzicht in de data. De oplossing van Airbnb is sympathiek, maar natuurlijk verre van waterdicht. Waterdicht wordt het wanneer alleen de eigenaar van het object zich kan registeren als host (inclusief ID check) en het huis of appartement waar hij of zij volgens het kadaster eigenaar is op het platform kan zetten. Gebeurt dit niet, dan is het eenvoudig om via ‘stromannen’ het beleid te omzeilen. Daarnaast blijft het probleem dat de lokale overheid Airbnb op haar blauwe ogen moet geloven dat het haar werk doet, net als met het afdragen van toeristenbelasting. Tenzij er een digitale koppeling tussen de geregistreerde host en het reserveringssysteem van Airbnb wordt gemaakt, gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.

Ik spreek veel mensen die niet snappen waarom Airbnb zo moeilijk doet. Bij mij begint het te dagen: wanneer Airbnb écht buigt voor de druk van bijvoorbeeld de staat New York, dan schept het hiermee een precendent voor álle steden in de wereld. De afspraken met Nw York worden dé minimale inzet van iedere stad in iedere discussie met Airbnb. En als men weet dat dreiging tot verbieden en boetes leidt tot onderhandelingsruimte, dan is het hek van de dam….. En het exponentieel schaalbare model iets minder schaalbaar (maar wel duurzaam). Ik wacht af…..

The future: where borrowing is the norm and ownership is luxury | Technology | The Guardian

“Turn any idle asset into a productive piece of capital. All you have to do is set a price, and the robots will take care of the rest. What could possibly go wrong?” Interessant stuk waar onder andere over de impact van blockchain op de deeleconomie wordt gesproken. Ga ik verder geen woorden aan vuil maken: lezen die handel 😉

De onmenselijke organisatie – Linkedin

(wederom) Goed stuk van Sander Duivestein over de impact van technologie op organisaties. Waarbij ook het begrip organisatie zoals e dat nu kennen ter discussie wordt gesteld. Van ‘geëmancipeerde auto’s die op eigen houtje zaken doen’ tot ‘‘autonomous’-capaciteiten van technologie die het organisatielandschap radicaal op de schop nemen.’ Lezen dus.

Musk Bans Tesla Drivers From Ridesharing Their Cars, Will Roll Out its Own Program – NBC News

Dat de zelfrijdende auto voornamelijk een deelauto zal worden, daar zijn velen het over eens. En velen overigens ook over oneens 😉 Deze week dook bij Tesla een interessante en discutabele passage in de algemene voorwaarden op:

“Please note that using a self-driving Tesla for car sharing and ride hailing for friends and family is fine, but doing so for revenue purposes will only be permissible on the Tesla Network, details of which will be released next year,”

Oftewel: met vrienden en familie delen is prima, maar denk er maar niet aan om deze auto te delen via Uber of Lyft achtige netwerken. De tweet leverde veel verbaasde reacties op, zoals deze van IamB&B oprichter Dirk Minnebo: “Is toch vreemd dat een autobouwer zegt waar je je auto voor mag gebruiken? Next up: een bakker die zegt dat je geen pindakaas op brood mag?”

Een paar gedachten wanneer je deze passage in gedachten houdt:

  • de passage gaat uit van individueel bezit van een zelfrijdende auto, dit terwijl velen eerder van een scenario waarin grote bedrijven de auto’s bezitten en als ‘mobility as demand’ aanbieden aan haar gebruikers. Ik denk eerder dat het een mix zal worden van zowel individueel bezit (omdat je echt iets voor jezelf wilt en het kunt betalen of als investering: een auto kopen die voor jou geld gaat verdienen), publiek bezig (zelfrijdende bussen) en bezit door organisaties (dit kunnen autobouwers zijn of de Ubers van deze wereld). In deze discussie vergeten velen volgens mij nog wel dat praktisch gezien een zelfrijdende auto 24/7 kan worden benut, maar in de praktijk ook tussen ritjes moet worden gecontroleerd (interne camera’s en sensoren?) en schoongemaakt (intern robotje?).
  • het is natuurlijk slim om een premium Tesla ride sharing brand neer te zetten. Op lange termijn haalbaar, maar op korte termijn niet als ‘mobility as a service’, aangezien je daarvoor overal waar je opereert een enorme berg Tesla’s op de web moet hebben om te kunnen voorzien aan de ‘on demand’ mobiliteitsbehoefte.
  • het kan zo zijn dat Tesla een eigen netwerk op zet, maar dat er weer overkoepelende apps zijn waarmee je in één app (zelfrijdende) auto’s van alle aanbieders kunt boeken. Een soort van Booking.com voor mobiliteit.

Google gaat voorspellen of vliegtickets goedkoper worden |  NU.nl

“De vliegticketdienst Google Flights gaat proberen te voorspellen of tickets goedkoper worden, als iemand ze probeert te kopen.” Dit bericht laat zien dat de luchtvaart een hoop meer uitdagingen heeft dan men nu misschien denkt. Google heeft de data om de algoritmen van de airliners te doorgronden. Dan heb je dus een probleem. Of een aanleiding om dat systeem eens op de schop te gooien 😉

De voorspellingen zijn dat het aantal vluchten de komende jaren zal verdubbelen, maar de vraag is wel voor de airliners: hoe behoud je je unieke karakter zo, dat klanten ondanks prijs voor jou zullen blijven kiezen. Vanuit eigen ervaring vermoed ik dat dit voornamelijk verschil zal maken op de lange afstanden. Voor korte afstanden maakt het mij echt geen bal uit waar ik mee vlieg en ga ik puur op prijs (en betrouwbaarheid). Natuurlijk heb ik voorkeur voor de vriendelijkheid van KLM, maar als EasyJet voor 30euro minde vliegt, dan weet ik het wel…..

Eigen publicaties

Interview RTLZ over de spanning tussen Airbnb en de staat New York

Afgelopen vrijdag werd ik als deeleconomie / platform expert geïnterviewd door RTLZ over het businessmodel van Airbnb in verband met de situatie van Airbnb in New York. Check hier het fragment en lees ook nog een keer mijn analyse in het tweede artikel van deze nieuwsbrief.

Deeleconomie door de ogen van een economiefilosoof – Crowd Expedition

In de (digitale) transitie waar we ons nu in bevinden, is het van belang om verder te kijken dan onze huidige neuzen lang zijn. Hoe kun je dit beter doen dan in gesprek te gaan met een economiefilosoof. Niet van achter een bureau op mijn kantoor, maar al varende op de laatste zomerdag met een Greenjoy ‘deelboot’ door de Utrechtse grachten.

In deze video en podcast (hij duurt een uur) spreek ik met Rogier de Langhe, economiefilosoof aan de Universiteit van Gent. We gaan in gesprek over de transitie naar een digitaal tijdperk, negatieve externaliteiten, de onderstroom van kleine initiatieven die worden overschaduwd door Uber en Airbnb en de verschillen in de discussies en de toon hiervan tussen België en Nederland,

Ook spreken we over zijn rol als economiefilosoof en ontdekken we dat ‘normale’ economen alles eigenlijk veel te plat willen slaan (zei ik nu bijna dat ze lui zijn?). De economie is meer dan de variabelen die we nu meten. In dat kader ook interessant om het artikel ‘The economy is more a messy, fractal living thing than a machine‘ te lezen die in de nieuwsbrief van Wouter van Noort voorbij kwam.

n.b. de video is ook in 360 graden te bekijken via deze link, dus zet je VR bril op en vaar met ons mee op de Utrechtse grachten!

Foto van de week

Office with a view…. Het voordeel van een kantoor met een mooi uitzicht.

Recommended Posts