Afgelopen week was er flink wat reuring in horecaland. De tolerantie voor dominante platformen lijkt zijn grens te hebben bereikt. De grootste vraag is nu: is horecaland in staat om succesvol terug te slaan? Deze week lanceerde Koninklijke Horeca Nederland een concurrent voor iens.nl. In het AD (Blendle) en op BNR (link volgt) mocht ik duiding geven over deze stap. In deze nieuwsbrief ga ik nog een paar stappen verder. Mooie ontwikkeling…. Daarnaast nog 4 andere artikelen die zeker de moeite van het lezen waard zijn. Mooie week!

Platformeconomie top 5

Restaurants komen met concurrent voor reserveringssite Iens | NOS

Restaurants komen met concurrent voor reserveringssite Iens  | NOS

Het kan niemand ontgaan zijn dat restaurateurs een haat-liefde verhouding hebben met iens.nl. Liefde vanwege de vele bestellingen die het platform de restaurateurs oplevert en het gemakt dat de restaurateur zich niet al te veel in online marketing hoeft te verdiepen. Haat vanwege de intussen opgebouwde afhankelijkheid waar het platform in de ogen van de restaurateurs maar al te graag gebruik van maakt om eenzijdig prijzen aan te passen.

Deze week lanceerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een alternatief: BookDinners. Een website waar gasten een restaurant kunnen boeken. Voordeel voor de restaurateurs: geen commissie en een abonnement van 15euro per maand. Daarnaast krijgen de horeca ondernemers ook de gegevens van de klant, zodat er ook minder een afhankelijke positie met het platform wordt opgebouwd. En het voordeel voor de klant? Dat is een goede vraag.

Analyse en gedachten
Samen met Koen Frenken mocht ik een korte analyse doen in dit stuk in het AD. Om te beginnen is dit initiatief een goede stap van KHN. Natuurlijk was een proactieve houding als de NVM met Funda een ideaal scenario geweest, maar het is nu eenmaal zoals het is;

Het platform bekijkend is het opvallend dat de focus vooral op de horeca ondernemer. Als klant zijnde zou ik nog steeds voor iens.nl kiezen: het aanbod is daar vele malen groter, er is een app en er zijn reviews. Wat ik mis, dat is het voordeel voor de eindklant. Waarom zou ik, naast dat ik de restaurateurs een warm hard toedraag, naar BookDinners gaan? Nu verdwijnt het voordeel geheel in de zak van de restaurateur, maar het lijkt alsof er wordt vergeten dat er één belangrijke stakeholder is die ook nodig is: de eindklant.

Het door de Franse hotelsector opgerichte FairBooking.com doet dit in mijn ogen beter. De hotels delen het voordeel met hun gasten door hen een korting van 5-10%, een gratis kamer upgrade of een gratis ontbijt te geven.

KHN heeft wel een goed gevoel voor timing en PR. Het platform werd namelijk in september 2017 al gelanceerd voor de branche en had in Oktober al 1.200 aangesloten restaurants. Hoewel dit allemaal al lang openbaar op diverse websites stond, is het ‘nieuws’ dus pas na een persbericht vanuit KHN zelf opgepakt. Slim gedaan.

Opvallend
Een korte zoektocht op internet, het internet archive, bij SIDN en de KVK (wat een schandalige prijzen!) leverde een aantal interessante weetjes op:

  • BookDinners is helemaal geen initiatief van KHN. Het platform bestaat al sinds 2015 en is in eerste instantie als een website voor restaurantdeals opgezet;
  • BookDinners is opgezet door BD.nl, een online bedrijf en valt onder de holding van BD;
  • Volgens de KvK en SIDN is BookDinners niet van KHN, maar nog steeds van BD.nl;
  • De leden die zijn aangesloten gaan pas later dit jaar betalen voor hun lidmaatschap. Het is dus de vraag of alle huidige leden ook betalend lid worden.

Het feit dat KHN intapt op een bestaand platform is overigens een slimme keuze: je hebt daarmee een flinke voorsprong en KHN heeft zelf waarschijnlijk niet de skills in huis om dit zelf te doen. Wel lijkt het mij goed om hier duidelijker over te communiceren.

Conclusie
Een goed idee is 1, maar alles draait om de executie. Het is ook niet fair om het ‘nieuwe’ platform nu al te vergelijken met iens.nl: daarvoor is het simpelweg te vroeg. Wel heb ik, je verwacht het niet, een aantal gedachten:

  • KHN heeft op papier een enorm sterke positie. Op papier zouden zij op een bepaald moment al hun leden kunnen vragen om de volgende maand massaal iens.nl te laten vallen en alleen verder te gaan met BookDinners. De komende maanden zal dan ook duidelijk worden hoe sterk de band van KHN met haar leden is;
  • In een bericht op de website van KHN staat dat dit project een samenwerking is tussen Samen-werkende Horeca Ketens, TheNext Table, Stardekk, Bonchef, Formitable, WeReserve, Resengo, CPI (Centrum voor Publieke Innovatie) en HorecaDNA. In dit bericht staat ook dat: “De grootste kracht van dit platform is dat restaurants weer zelf de regie krijgen. Ze kunnen met BookDinners zelf bepalen waar ze als restaurant voor staan, welke marketingacties ze gaat doen en wanneer.” De vraag die ik alleen heb is: hoe krijgen deze restaurants inspraak? BookDinners is geen coöperatie waar de leden eigenaar van zijn en stemrecht hebben. KHN is partner in het project, maar er is niet duidelijk hoe dit is vastgelegd. In ieder geval niet in de BV structuur van het platform. Als ik KHN zou zijn, dan zou ik hier zwaar op inzetten;
  • Hoewel er nog veel onzekerheden zijn, laat dit voorbeeld en deze analyse wel zien dat een monopolie positie niet betekent dat je er warmpjes bij zit en achterover kunt hangen en niets doen. Het feit dat platformen veelal asset light zijn, betekent ook dat je ook je kansen kunt verspelen en er zo een concurrent op kan staan die binnen een korte tijd jou van je troon stoot. Een geruststellende gedachte;

Er valt nu dan ook nog weinig te zeggen over hoe goed of hoe slecht BookDinners is: de tijd zal dit moeten uitwijzen. Als KHN het voor elkaar krijgt om dit initiatief succesvol te maken, dan laten ze hiermee hun toegevoegde waarde voor hun leden zien en scoren ze een ongelofelijke berg punten. Als ik in hun schoenen zou staan, dan zou ik nu alles op alles zetten om dit tot een groot succes te maken. Want je weet hoe het gaat met innovatie vanuit een organisatie: je bent óf de koning, óf het sukkeltje van de klas….

Hard tegen hard in maaltijdbezorgland: concurrentie voor Thuisbezorgd – RTL Nieuws

Hard tegen hard in maaltijdbezorgland: concurrentie voor Thuisbezorgd – RTL Nieuws

Ruzie in de maaltijdbezorging. Horecaland wordt wakker 😉 Uit onvrede over de hoge tarieven die marktleider Thuisbezorgd.nl rekent, ontstaan er in steeds meer steden lokale alternatieve platforms van horeca-ondernemers die Thuisbezorgd zat zijn. Een interessante ontwikkeling.

Als dit doorzet, dan zou je kunnen zeggen dat de grote platformen met hun miljoenen tot miljarden investeringsgeld de markt hebben opgevoed, de toegevoegde waarde van de digitale dienst hebben bewezen richting alle stakeholders, de juiste strategie hebben uitgedokterd en bij de aanbieders de urgentie hebben gecreëerd om op zoek te gaan naar een alternatief model dat hen minder kwetsbaar maakt. We gaan het volgen.

Maximale verhuurtermijn Airbnb naar 30 dagen – PAROOL

Maximale verhuurtermijn Airbnb naar 30 dagen – PAROOL

De wens die in nagenoeg ieder partijprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staat wordt werkelijkheid. Amsterdam brengt het maximaal aantal verhuurbare dagen voor het verhuren van je eigen woning via websites als Airbnb terug van 60 naar 30 dagen.

Hoewel ik geen onderzoek heb gezien dat deze stap duidt, begrijp ik wel de onrust in de stad en de reactie van de politiek hierop. Mooier zou natuurlijk zijn geweest om deze keuze ook met een onderzoek te kunnen onderbouwen. Want wees eerlijk: 30 dagen is ook maar een natte (politieke) vinger.

Interessant in de reactie van Airbnb in deze PDF op het bericht. Airbnb is teleurgesteld dat na alle moeite die zij voor de stad hebben gedaan, zij nu met deze verlaging worden gestraft. Airbnb wijst er op dat de gemeente beter andere platformen kan aanpakken die niet met de stad in gesprek gaan. Onbewust geeft Airbnb in dit fragment zelf het antwoord op de vraag ‘waarom dit’? Door samen te werken met Airbnb heeft de gemeente geleerd hoe om te gaan met de opkomende platformeconomie. En heeft de stad geleerd dat de enige manier om met deze ontwikkelingen om te gaan is om een platformonafhankelijke strategie uit te voeren.

Vermakelijk is dat Airbnb zich in de communicatie opwerpt als de belangenvertegenwoordiger van de verhuurders. Dat moet je natuurlijk met een korrel zout nemen: ze zijn voornamelijk belangenvertegenwoordiger voor zichzelf. Vanuit een ondernemersperspectief snap de ‘verontwaardiging’ vanuit Airbnb verder wel. Wat ik als ik hun was vooral zou vragen is duidelijkheid voor de lange termijn. Op al die onzekerheden kun je geen bedrijf bouwen.

De grote vraag die ook in de brief van Airbnb naar voren komt is: “is 30 dagen juridisch houdbaar?”. Uit eerdere stukken van juristen lijkt dit nog maar de vraag. Misschien zou het juist goed voor de platformeconomie zijn als deze rechtzaak wordt verloren. Want dan hebben zowel de gemeente als het platform een goede reden om naar Den Haag te gaan om voor landelijke regelgeving of een landelijk kader te vragen. Want daar zal het uiteindelijk echt naartoe (moeten) gaan…

NGO’s starten rechtszaak tegen de Staat over risicoprofilering van Nederlandse burgers | Platform Bescherming Burgerrechten

NGO’s starten rechtszaak tegen de Staat over risicoprofilering van Nederlandse burgers | Platform Bescherming Burgerrechten

“Een groep maatschappelijke organisaties, aangevoerd door het Platform Bescherming Burgerrechten, start een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat over het risicoprofileringssysteem SyRI. De rechtszaak heeft ten doel een halt toe te roepen aan de risicoprofilering van onverdachte burgers in Nederland.”

Een goede zaak, al is het alleen maar om meer inzicht te krijgen in hoe dit soort algoritmes werken en hoe de processen hier om heen zijn ingericht.

Newest Ride Sharing Service Challenges Uber and Lyft With Its New Flat Fee Pricing for Drivers

Newest Ride Sharing Service Challenges Uber and Lyft With Its New Flat Fee Pricing for Drivers

Dit nieuwsbericht van Juni 2017 kwam ik tegen. Weer een mooi voorbeeld van een mogelijke shift in verdienmodellen van platformen. Van een commissie naar een abonnementsmodel en van een grote mate van afhankelijk tegen een hoge prijs tegen het empoweren en faciliteren tegen een meer betaalbare prijs.

In de media

Restaurants maken vuist tegen Iens – AD – Blendle

Restaurants maken vuist tegen Iens – AD – Blendle

In dit stuk voor het AD mocht ik reactie en duiding geven op de kansen van het door KHN gelanceerde BookDinners.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of duiding nodig over de platformeconomie of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Recommended Posts