In de auto op de terugweg van een weekendje Ardennen nam ik mijn leeslijst van interessante artikelen voor door. In deze nieuwsbrief, die 2 dagen later dan gewend ontvangt, deel ik de in mijn ogen 5 meest interessante stukken van afgelopen week. Deze keer opvallend veel Guardian (dank Koen!) en NRC (dank Wouter!). Veel leesplezier en een goede week!

Platformeconomie top 5

50 mind-blowing implications of driverless cars – Medium

“When we stop driving for ourselves, many other parts of our lives will change too!” Flinke longread, maar je kunt er ook voor kiezen om af en toe een aantal van de 50 punten te lezen. Geeft interessante inzichten en gedachten van de effecten van zelfrijdende auto’s op…. tja… op alles. Zoals: “Without government intervention (or some sort of organized movement), there will be a tremendous transfer of wealth to a very small number of people who own the software, battery/power manufacturing, vehicle servicing and charging/power generation/maintenance infrastructure. There will be massive consolidation of companies serving these markets as scale and efficiency will become even more valuable” Genoeg food4thought en zeker de moeite van het lezen waard.

Gemeenteraad Amsterdam opent aanval op verhuursite Airbnb – NRC

Deze week in NRC: “Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is bereid Airbnb desnoods te verbieden als de vakantieverhuursite niet tot overeenstemming komt met het stadsbestuur.” Het is duidelijk dat de toon aan het veranderen is in de discussie. Goed dat de gemeente zich niet te soft in de discussie opstelt, maar ook in deze discussie is enige nuance op zijn plek:

  1. Natuurlijk kun je een hoop vinden van de afspraken die de gemeente in 2014 met Airbnb maakte, maar je moet je ook bedenken dat de impact en het sentiment in die tijd een stuk anders (lees positiever) was. Bedenk je wel dat Amsterdam als een van de eerste gemeenten ter wereld deze stap heeft gezet en hiermee een voorbeeld voor anderen steden is. Je kunt de afspraken en de manier van hoe dit proces is gegaan (goed bedoelende wethouders vs doorgewinterde onderhandeltijgers van Airbnb) achteraf gezien naïef noemen, maar feit is wel dat ze een eerste stap hebben gezet. En deze ervaringen kunnen gebruiken in de volgende fase;
  2. De pijlen zijn nu op Airbnb gericht en dit platform is duidelijk de grootste aanbieder, maar uiteindelijk moet er een manier worden gevonden om alle huis verhuur platformen op één lijn te krijgen. De echte overtreders weten de mazen echt wel te vinden.

Daarnaast ben ik ook wel erg benieuwd hoe je als stad een platform kunt verbinden. Hoe dat juridisch in elkaar zit.

Facebook and Google: most powerful and secretive empires we’ve ever known | The Guardian

“We need better language to describe the technology companies that control the digital worlds in which we speak, play and live.” Goed stuk waarin aandacht word gevraagd voorbewustwording van de impact en macht van enkele grote platformen. Je zult in het stuk weinig nieuws lezen, maar wel weer even goed met beide benen op de grond worden gezet. De impact van deze platformen is volgens de auteur niet te onderschatten: “They have become the medium through which we experience and understand the world.”

Uber stort zich ook op maaltijdbezorging – NRC

Je zult maar Jitse Groen heten, na jarenlang knetterhard werken aan de vooravond van de beursgang van je bedrijf TakeAway.com staan en juist op dat moment dit bericht van Uber voorbij zien komen…..

Hoe zuur dan ook: dit bericht had hij vast al even zien aankomen, alleen de (bewuste?!) timing heeft hem vast even een vervelend gevoel gegeven. Is hij te laat met zijn beursgang? Ik denk het niet, ik denk dat hij ook niet anders kan: in een markt waar zoveel geld in wordt gepompt is een organische groei vanuit eigen middelen geen doen.

Wat maakt het dat de andere partijen een geduchte concurrent? Mijn analyse: ze hebben meer controle op de customer experience. Waar Thuisbezorgd.nl afhankelijk is dan de kwaliteit en service van de lokale bezorgers (en hen hierdoor ook niet kan volgen, raten, etc.) hebben de nieuwe spelers als Foodora, Deliveroo en Uber dit wel. En dat maakt het hele sterke spelers.

Ik geloof overigens zelf veel meer de kansen van de ‘niche’ spelers dan van de brede aanbieders als Uber. En ook al wordt er in het stuk gesproken over de voordelen van het global zijn, uiteindelijk is de plek waar alles gebeurd nog steeds hyperlocal…

Pay rates, insurance and superannuation: who’s in charge of the gig economy? | The Guardian

Interessante read over de voors en tegens van arbeid via platformen, oftewel: de gig economy. Twee interessante passages:

It’s another front in a battle between unions and digital platforms that unions say – far from creating the future of work – are taking us back to poor conditions like no guarantee of work and flat pay rates.

“The expectation with disruption is that it’s about new and better jobs – what this actually does is attack low-paid jobs and drives them into being further underpaid.”

Food4thought

Kweekvlees en drones – wat willen politici? – NRC

Kweekvlees en drones – wat willen politici? – NRC

“De technologische ontwikkeling raast door, en men verwacht dat de sociale gevolgen ingrijpend zijn: hervorming van onze economie, het onderwijs, en de zorgsector. Er zullen politieke beslissingen moeten worden genomen om hierop te anticiperen. Maar in de politieke arena is technologie nog weinig gepolitiseerd. Natuurlijk hebben politici het over wetenschap en innovatie, maar een visie op de rol die technologie in ons leven zou moeten spelen ontbreekt. Hoe denkt Klaver technologische werkloosheid aan te pakken? Wil Wilders meer of minder profilering op basis van big data? En wat vindt Pechtold van de inzet van gekweekte organen? Het is tijd voor politiek over technologie.”

Leuk stuk op basis van een eigen onderzoek onder 1.000 Nederlanders. Hoewel de auteurs de aangehaalde politici volgens mij helemaal niets hebben gevraagd, geeft het wel goed de urgentie neer om op nationaal niveau iets te gaan vinden van deze ontwikkelingen en hier een strategie op uit te zetten.

Foto van de week

Tijdens de Social Media Club meeting in Utrecht deelde ik mijn bevindingen en gedachten rondom vertrouwen en peer2peer platformen. Het onderwerp vertrouwen en online reputatie blijft mij mateloos boeien. Check in het ‘archief’ een mooi (en lang) interview met techniekfilosoof Esther Keymolen en een playlist met 13 interviews met specialisten en initiatieven.

Recommended Posts