Goedemorgen! Vorige week heb ik mijzelf ondergedompeld in het onderwerp GaaP. En nee, dat is niet iets slaapverwekkends 😉 GaaP staat voor Government as a Platform. In mijn boek heb ik hier de nodige aandacht aanbesteedt, vooral met de input van mijn bezoeken aan Estland. Nu is het tijd om verder de diepte in te gaan. Met overheden en platformen spreek ik altijd over 3 stappen: grip, bestaande processen optimaliseren via platformen en vervolgens echt een overheid als platform. In de verkenning die ik nu doe gaat het echt om die laatste stap. Over overheden en platformen gesproken: een platform die vooral in de discussie rondom ‘grip’ blijft hangen ging vorige week naar de beurs: Airbnb. Voor een item op 1Vandaag mocht ik de nodige duiding geven. Weer erg leuk om te doen. Komende week nog 3 presentaties staan en daarna eveb rustig aan rondom de kerst. In eigen huis en land natuurlijk, nog ‘even’ volhouden… Fijne week!

p.s. heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier! Op zoek naar een spreker over platformen voor jouw (online) event of sessie? Reply dan op deze mail.

Airbnb gaat naar de beurs: boze steden, maar blije beleggers – NRC

Airbnb gaat naar de beurs: boze steden, maar blije beleggers – NRC

Je kon er deze week eigenlijk niet omheen: Airbnb ging naar de beurs. De beursgang was geen verrassing: er is lang naartoe gewerkt. Natuurlijk kun je denken: waarom midden in een pandemie naar de beurs? Goede vraag, maar dan is de tegenvraag: is de timing over een jaar beter? Mwha. Misschien zitten we dan echt diep in een recessie en zou de timing nog slechter zijn.

Dan nog even de vraag over de waarom. Nou:

 1. Nu is geen goed moment, maar wanneer dan wel?
 2. Airbnb heeft in Q3 voor het eerst winst gemaakt, dat geeft vertrouwen
 3. Op de beurs is echt geld en vertrouwen teveel: de Amerikaanse UberEats concurrent Doordash ging een dag voor Airbnb naar de beurs en de beurswaarde steeg met 92% in één dag tijd. De beurs is verliesgevende platformen goedgezind 😉
 4. Airbnb had aan het begin van de crisis een lening van 2 miljard met 11% rente afgesloten. Dat is duur geld;
 5. Veel medewerkers hadden aandelen waarvan de geldigheid begin 2021 zou verlopen. Oftewel: ook vanuit intern was er de nodige druk.

Het aandeel begon de dag op 68 dollar en sloot de eerste dag af op 146 dollar. Het bedrijf is dus in één dag tijd 2x zoveel waard geworden: ruim 100 miljard dollar. En dat voor een bedrijf waar investeerders bij de start echt geen vertrouwen in hadden. Lees ook deze blog van Brian Chesky waar hij 7 ‘rejection letters’ deelt.

De vraag die ik onder andere in een interview voor 1Vandaag kreeg was: wat gaat er nu veranderen? Heeft de beursgang impact op de strategie van het platform? Ik denk dat de beursgang op korte termijn niet voor veel verandering zal zorgen. Op lange termijn zou het kunnen dat aandeelhouders druk kunnen uitoefenen om groeicijfers en winst te laten groeien door bijvoorbeeld commissies te verhogen.

Het grootste effect hebben we denk ik al voor de beursgang gezien. Het bedrijf heeft Covid aangegrepen om:

 • 1/3 van het personeel te ontslaan
 • verlieslatende projecten te schrappen
 • meer controle over de regels van het platform naar zich toe te trekken: in de eerste weken van covid hebben zij bijvoorbeeld de annuleringsvoorwaarden voor alle hosts overruled.

Wat kunnen we de komende tijd van Airbnb verwachten? Ik verwacht dat het platform nog meer focus zal leggen op de veelverhuurders. Immers: zij leveren een constant aanbod en constante kwaliteit waar de gast op zit te wachten. In dit artikel staat hier het volgende over:

“Airbnb began with hosts renting out air mattresses in their homes. A former Airbnb host acquisition specialist told Reuters “individual hosts are good for PR.” But hosts managing hundreds or thousands of properties drive an outsized portion of revenue. As of end-September, 10 percent of Airbnb’s hosts were professional managers, and they accounted for 28 percent of nights booked, according to Airbnb’s IPO filings”

Er liggen natuurlijk nog wel een paar gevaren op de loer:

 • Met een focus op meer professionele host is er ook een gevaar dat de aanbod kant minder trouw blijft (want: economisch gedreven en schaal) en het aanbod ook op andere platformen zal plaatsen;
 • Regulering: zeker op het moment dat dit nationaal wordt geregeld en wanneer grote steden internationaal gaan samenwerken. Platformmacht is macht bij gratie van een gefragmenteerde markt, maar wanneer beleidsmakers elkaar weten te vinden dan kan dit negatief uitpakken voor Airbnb;
 • Airbnb heeft net als Booking baat bij internationale netwerkeffecten. Waar klanten en aanbieders zich in andere landen (of nog beter: op andere continenten) bevinden. Op het moment dat toerisme meer nationaal en lokaal wordt, dan krijgt het concurrentie van lokale platformen en is er groter gevaar voor nieuwe nationale spelers.

Dus ondanks die +100 miljard beurswaarde is de strijd nog (lang) niet gestreden en zijn de schaapjes nog (lang) niet op het droge. Ik blijf de ontwikkelingen volgen…

The age of platform regulation is finally here – Platforms, AI, and the Economics of BigTech

The age of platform regulation is finally here – Platforms, AI, and the Economics of BigTech

Het zal je als lezer van deze nieuwsbrief niet verrassen: er zal de komende tijd veel aandacht worden besteed aan vraagstukken rondom regulering en platformen. De tijden dat platformen als ‘private regulator’ kunnen doen wat zij doen zijn hopelijk over een paar jaar voorbij. Ik zeg bewust ‘over een paar jaar’, omdat het echt nogwel even zal duren voordat regelgeving én handhaving definitief zijn. Hoewel er de laatste tijd voldoende aandacht is, zal het echt nog wel even duren voordat de maatregelen serieuze impact hebben. En daardoor mag het goede nieuws van ‘ze zijn op de goede weg’ niet zorgen voor naïviteit en achterover hangen. Op een schaal van 0 – 100 zijn er nu wanneer ik mijn roze bril opzet bij 8.

Sangeet Paul Chaudary, een collega platform expert die al jarenlang waanzinnig interessante en scherpe content deelt mbt platform strategie, publiceerde vorige week  een blog ‘The age of platform regulation is finally here’. In zijn blog besteedt hij aandacht aan de volgende 4 onderwerpen:

 1. The dark side of platform dominance
 2. How moving fast and breaking things combined with archaic antitrust laws have let BigTech run unchecked far too long
 3. Four schools of thought on platform regulation
 4. Design principles for platform regulation and unintended consequences of over-regulation

Vooral het stuk ‘Crafting regulatory responses’ is interessant om te lezen. Hij schrijft over ‘An expandable and effective regulatory framework for platforms must be centred around the regulation of data.’. De 4 hoofdingrediënten volgens Chaudary:

 1. Decreasing information asymmetry between platform and ecosystem actors
 2. Reducing ecosystem dependency driven by proprietary data that locks-in users
 3. Regulating through open data
 4. Enabling alternate regulatory structures on the data

Voldoende interessante en relevante food4thought…

Uber didn’t sell its self-driving dream — it’s just outsourcing the hard work

Uber didn’t sell its self-driving dream — it’s just outsourcing the hard work

Een goede en slimme zet van Uber om de ambities van de ontwikkeling van een eigen zelfrijdende auto aan de kant te schuiven. Die hele ontwikkeling duurt natuurlijk veel langer dan menig tech-optimist (daarom kun je ook beter een realist zijn) had voorspeld.

Daarnaast is het voor Uber ook niet handig om een eigen auto te ontwikkelen. Er zijn andere spelers op de markt met nog diepere zakken en betere kaarten. Daarnaast is het voor Uber ook niet handig om van 1 type / merk auto afhankelijk te zijn, ook al is het een eigen merk. Als platform werk je immers het best als verbinden van alle type aanbieders. De unieke waarde die Uber heeft is het klantcontact en dat is iets dat geen enkele bouwer van auto’s heeft.

Dus nu heeft Uber de divisie die bezig was met een eigen zelfrijdende auto verkocht en kan het nog meer de focus leggen op de eigen kern: het platform. Uber heeft ook een belang genomen in het bedrijf waar het de divisie aan heeft verkocht. Zo houdt het alsnog een vinger aan de pols én kan het eventueel met Uber data deze organisatie een stapje verder brengen. Eigenlijk voor Uber dus een ‘best of both worlds’ scenario. Slim.

RIBW Overijssel: regie bij de cliënt dankzij nieuw platform – FWG Progressional People

Een mooi voorbeeld hoe platform technologie de gebruiker in plaats van het proces centraal stelt. Roamer timmert druk aan de weg met Roamler Care en ontving vorige week een HR Zorg Award voor de volgende case:

“Met MijnRIBW heeft de cliënt volledig regie over zijn zorgvragen. Hij stelt via de app een vraag, die vervolgens wordt uitgezet bij een netwerk van begeleiders en mantelzorgers. In principe bepaalt de cliënt hoe dat netwerk eruitziet, maar in deze crisistijd kunnen alle cliënten gekoppeld worden aan alle medewerkers. De cliënt geeft aan hoe (telefonisch, beeldbellen, face to face op locatie) en wanneer hij begeleiding wil. Wie tijd heeft, accepteert de vraag – en heeft direct een afspraak met de cliënt staan. Zo wordt de zorg slimmer verdeeld over de medewerkers, en houdt RIBW Overijssel zicht op alle cliënten, zonder onnodige administratie en overdracht.”

Tweet van de week


Met de bouw van Platformwerk.nl heb in de nodige algemene voorwaarden van platformen gelezen. Ik kwam daar genoeg opmerkelijke voorwaarden tegen. Deze week kwam deze tweet van de WorkerInfoExchange voorbij, waar Uber in de algemene voorwaarden aangeeft gebruikers via de app te informeren met nieuws over ‘elections, ballots, referenda, and other political and nitice processes that relate to ouyr services’. Je mag je natuurlijk best afvragen of dit wenselijk is. (spoiler alert: nee).

Ook gelezen

In de media

Item 1Vandaag beursgang Airbnb

Item 1Vandaag beursgang Airbnb

Op 11 December ging Airbnb naar de beurs. Actualiteitenprogramma 1Vandaag maakte een item om op deze gebeurtenis in te gaan en ik mocht voor dit item de nodige duiding geven.

MaaS als platform: welke lessen zijn er voor regionale overheden? – VerkeersNetVerkeersNet

MaaS als platform: welke lessen zijn er voor regionale overheden? – VerkeersNetVerkeersNet

Voor dit artikel werd de nodige input uit mijn boek gebruikt. Leuk om terug te lezen!

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Er is ook een Engelstalige nieuwsbrief, welke iedere twee weken wordt verstuurd.

Recommended Posts