Expedition Learning; never stop exploring

Nieuwsgierig naar wat de rest van de wereld ons te bieden heeft leren we onszelf kruipen, opstaan en vervolgens lopen. Hoe? Door te doen. Door zelf het avontuur aan te gaan met de wil iets te kunnen. Iets te bereiken. En te leren van dingen die fout gaan. Met vallen en opstaan. Later wordt deze manier van leren op school en door onze omgeving langzaam maar zeker de kop ingedrukt. Leren doe je uit boeken, welke enkele jaren geleden door mensen zijn geschreven. Les krijg je van docenten welke in veel gevallen de connectie met de praktijk –hetgeen waar het straks allemaal om draait- al lang zijn verloren. Jarenlang ga je naar school om te worden opgeleid voor een vak welke op het moment van afstuderen niet meer bestaat. Om vervolgens bij sollicitaties te worden afgewezen omdat je geen praktijkervaring hebt.

Zonde. Toch? Waarom stimuleren we onszelf niet om ons op deze manier onszelf wijs –in de positieve zin van het woord- te maken? In een tijd waarin je amper weet waar de wereld over een jaar staat blijven veel theorieën niet meer overeind. En zie ik juist veel kracht en waarde in het leren vanuit een ‘exploring’ motivatie. Een manier waarin je iets wilt bereiken en leren vanuit nieuwsgierigheid en passie.

Uit eigen doos

Zelf heb ik het afgelopen jaar gemerkt de kracht van deze manier van leren, ik heb er het label ‘Expedition Learning’ aan gehangen, ontdekt. Voor de Engelse vertaling en productie van mijn boek Brand Expedition had ik geld nodig. Ik besloot te starten met crowdfunding, waarmee ik twintigduizend euro bij de ‘crowd’ wilde ophalen. Op dag één dat ik met deze campagne begon had ik de ballen verstand van dit onderwerp. Dus ik ging er met experts over praten, gebruikte mijn eigen referentiekader en logische verstand en ging het gewoon doen. In tien weken tijd haalde ik niet alleen de benodigde investering binnen, maar leerde ik ook enorm veel over crowdfunding. In die periode was ook mijn nieuwsgierigheid naar dit onderwerp gegroeid en vervolgens ging ik, met het verhaal van een succesvolle crowdfunding campagne onder mijn arm, met mensen in gesprek over de toekomst van deze ‘nieuwe’ vorm van financieren, ging ik mijn ervaringen delen in presentaties en begon ik online de actuele items over dit onderwerp bij te houden. Omdat hiermee mijn honger naar meer nog niet was gestild besloot ik om ook een boek over dit onderwerp te gaan schrijven. Niet omdat ik zo graag weer een boek op mijn naam wil hebben staan, maar omdat ik weet dat doordat ik zei dat ik een boek ging schrijven over dit onderwerp ik met nog meer mensen in gesprek zou gaan, een goede reden had om experts aan te schrijven en ik voor de buitenwereld zichtbaarder zou worden als crowdfunding ‘expert’. En ik voor mijzelf een stok achter de deur had om het ook echt te gaan doen. Het boek is hierin geen doel an sich, de reis hier naar toe is hetgeen wat mij het meest boeit. Met het boek openen zich vervolgens weer nieuwe deuren, waardoor ik mijn expeditie op een ander niveau kan voortzetten. En zo heb ik mijzelf in een jaar tijd, via een expedition learning achtige methode, niet alleen enorm veel geleerd over crowdfunding, maar ook een netwerk en naam opgebouwd rondom dit begrip. Wat ik gebruik om nog meer leuke dingen te doen.

Hoe Expedition Learning er uit moet komen te zien? Ik heb het gouden ei nog niet gevonden. Wat ik wel weet is dat wanneer je vanuit nieuwsgierigheid en passie deze expeditie begint, je mensen hiermee aansteekt en hierdoor eigenlijk alles mogelijk is.

En de rol van het onderwijs? Moeten we de scholen dan maar afschaffen en docenten massaal omscholen naar expedition learning coaches? Nee. Omdat het heel belangrijk blijft om een kind bepaalde basisvaardigheden mee te geven. Maar daarna moeten we wel gaan leren en ontdekken hoe we kinderen en volwassenen eerder los kunnen laten en hen begeleiden op hun expeditie. Spannend? Misschien. Nodig? Absoluut.

Ik wens je een goede expeditie toe!

p.s. en voor de mensen die zich zorgen maken of het uiteindelijk wel goed komt; Richard Branson, Walt Disney, Michael Dell, Bill Gates, Steve Jobs en Mark Zuckerberg hebben als highschool dropouts weinig te klagen… dus dat kan jij ook best!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.