A Crowd Expedition Manifesto

Wikipedia: de meest accurate online encyclopedie ter wereld waar mensen honderden miljoenen uren hebben aan gewerkt. Zonder daar een cent voor het hebben ontvangen. Avaaz.org: een online activisme platform waar intussen ruim 21 miljoen mensen lid van zijn, één miljoen meer dan een maand geleden, die samen online strijden tegen het onrecht in de wereld. AirBnB: een platform opgezet door drie gasten die een extra zakcentje wilden verdienen, waar je voor een korte tijd jouw woning of extra kamer kan verhuren aan toeristen welke in 2009 is opgezet en intussen ruim 5,5 miljoen adressen in alle landen van de wereld heeft. Kickstarter: een platform waar buiten alle gevestigde financiële instellingen om in 2012 ruim twee miljoen mensen ruim driehonderd miljoen euro neerlegden om meer dan achttienduizend projecten mogelijk te maken.

Zijn bovenstaande voorbeelden indrukwekkend? Absoluut. Zijn ze uniek? Steeds minder. There is more to come. Het valt niet te ontkennen dat we in een tijd leven waar, mede dankzij internet, gelijkgestemden de, tegen geen of lage kosten, middelen hebben gekregen om zich te verenigen om het verschil te maken. In een ongekend tempo en zonder fysieke of mentale grenzen. De waarde van een goed gevoel, ‘doing the right thing’, een mooie belevenis of herinnering of een leerzame en inspirerende ervaring lijken het steeds vaker te winnen  van de waarde van geld. De quote ‘the only limit is your imagination’ lijkt meer waar dan ooit.  Wat is het geheim achter het succes? Wat kan je leren van de huidige successen en failures? Waar gaat het heen? Hoe kan je het nóg beter maken? En nog interessanter: what’s next? Democratie? Onderwijs? Wetenschap? Gezondheidszorg? En is er plek voor grote corporate organisaties in de toekomst? En zo ja: in welke rol? Of regelen wij als wereldburger in de nabije toekomst onze eigen zaakjes wel.

Nu de eerste wervelstorm haar eerste successen en slachtoffers heeft opgeleverd en geëist is het tijd om de balans op te maken. Om de learnings te analyseren en de kansen en bedreigingen in kaart te brengen. Om te kijken wat er wél al goed gaat en ging. Want in een tijd waar we misschien iets té makkelijk achter de hype aanrennen en foeteren op het verleden, is het eigenlijk zonde dat we nauwelijks de learnings uit het verleden gebruiken om de toekomst beter te maken. Dit allemaal om er voor te zorgen dat we maximale waarde halen uit de mogelijkheden die er zijn en die er aan komen. Dat is de uitdaging die ik met Crowd Expedition aanga. Crowd Expedition is een minstens twee jaar durende fulltime ‘reis’ waarin de best en worst practises als Wikipedia, Avaaz.org, Linux en TED tot op het bot worden bezocht en onderzocht, waar focusgroepen vanuit invalshoeken rondom onder andere sociologie, marketing, massa psychologie, filosofie, experience economy, geschiedenis en user experience design aan de slag gaan met de data, waar universiteiten hun onderzoekers en studenten op los gaan laten, waar een aantal founding partners de opgedane kennis direct toetsen aan de praktijk en waar de resultaten voor iedereen vrij te gebruiken zullen zijn. En onder andere in een documentaire en een boek bijeen zullen komen in een model en methode waar we allemaal van zullen leren.

Waarom ik dit doe? Omdat ik het gevoel heb dat we in een snoepwinkel leven: de kansen zijn ongekend, de smaken zijn divers, het uitzicht is soms wat troebel, maar de keuze is reuze. Tijd om te onderzoeken met welke snoepjes we de beste smaak kunnen maken om een optimale mix te creëren om maximale waarde te halen uit samenwerkingen tussen mensen wereldwijd. Om mensen tools en advies te kunnen geven om deze samenwerkingen optimaal, met de continue focus op het creëren van meerwaarde voor alle partijen die meewerken, te laten plaatsvinden. En het maximale er uit te laten halen. Zonder at the end met buikpijn in een hoekje weg te hoeven kruipen om vervolgens het snoepen af te zweren.

Doe je mee? Benieuwd waar het heen gaat? Schrijf je in op www.crowdexpedition.com en ga mee op reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.