40under40; een vooruitblik

Morgen vlieg ik naar Berlijn om hier als een van de ‘40 Young Potential European Leaders under 40’ met 39 andere bijzondere mensen drie dagen in conclaaf te gaan over verschillende Europa gerelateerde vraagstukken als:

–       Europa construction: where do we stand?

–       Building a new Europa that people will trust

–       What policies could be crisis-busters?

–       Power to the people – will Europe embrace the energy revolution?

–       The future of creative industries in Europe

–       Europe and its place in the world

Het antwoord op de vraag ‘waarom ik’ heeft intussen plaats gemaakt in enorm veel zin om deze uitdaging aan te gaan. Waarom? Omdat we in een wereld leven die aan het veranderen is. We staan met één been in een nieuwe tijd met enorme mogelijkheden en het is hoog tijd om de volgende stap te maken. Door online samen te werken vervagen grenzen en zijn de mogelijkheden onbeperkt. Veel mensen en organisaties hebben moeite om de blik van binnen naar buiten te verplaatsen en om de oude traditionele hiërarchie en ego’s los te laten om de kansen te pakken van hoe je echt het gesprek en samenwerking aan kan gaan met de rest van de wereld. Om je zo te richten waar het echt op gaat: relevant zijn en toegevoegde waarde bieden.

In mij beleving liggen op dit vlak enorme kansen, maar misschien nog grotere uitdagingen voor Europa. Want het beeld wat ik bij Europa heb is niet bepaald een frisse en flexibele organisatie die staat te popelen om te veranderen. Er mist in mijn beleving een duidelijke leider en focus. Wat is nu het merk Europa? Waar gaan we naar toe? Waar kan ik als burger trots op zijn. En hoe kan ik meedoen en mijn bijdrage leveren? Op deze punten ligt in mijn beleving dan ook mijn meerwaarde in het geheel. Ik ben geen enorme fan van Europa, mijn kennis over Europa is onder gemiddeld en ik heb verder ook geen ervaring in de politiek (wel met politiek ;-) ). Gelukkig maar, want dat geeft mij de mogelijkheid om als frisse buitenstaander zonder bijbedoeling met een gezonde dosis eigenwijsheid en een open visie deze uitdaging uit te gaan.

Wat dat betreft ben ik erg enthousiast over het initiatief waarbij 40 frisse blikken van buiten met een interessante staat van dienst letterlijk worden ingevlogen om aan de toekomst van Europa te werken. Want Europa moet veranderen. En dat is geen keuze. Vraag is natuurlijk hoe open zij zullen staan voor die verandering, maar dat is iets wat ik de komende dagen mee ga maken.

En gaan we in drie dagen de wereld veranderen? Tuurlijk niet. Maar het is wel een unieke gelegenheid om een mooie start te maken. En gelukkig gaan we in juni 2013 met z’n allen naar Athene voor de tweede bijeenkomst. Moet toch iets hebben om naar uit te kijken…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.